HOŞ KOKUSU İLE BİLİNEN KARANFİL VE FAYDALARI
Endonezya’da Baharat Adası olarak bilinen Maluku Adaları’ndan tüm dünyaya yayılan karanfil, yiyecekler ve içeceklere lezzet kattığı kadar beden sağlığımız için de oldukça faydalı bir baharat. Karanfil; antioksidanlarca zengin, kan şekerini düzenlemeye yardımcı, bakterileri öldürücü özellikleri ile ön plana çıkıyor. Kurabiye, kek, bitki çayları ve meyve suları ile sıkça tüketilen, geleneksel tıpta da şifasından dolayı sıkça kullanılan karanfilin faydalarını yedi madde ile listeledik.
Doğanın şifacı gücünden faydalanmamız için toprak ananın sunduğu nimetlerden bir tanesi de hoş kokusu ile bilinen karanfil. Türkçede birden çok anlamı bulunan karanfilin, çiçeği olduğu gibi bir de “Syzygium aromaticum” ağacından elde edilen baharatı da bulunuyor. Okuyacağınız yazı dört mevsim yeşil kalan, 10 ila 20 m uzunluğa erişen karanfil ağacında yetişen baharatı ve faydaları hakkında…
Yaklaşık 2 gram yani 1 çay kaşığı karanfilde günlük ihtiyacın %55’i kadar manganez bulunur. K vitamini ve lif de içeren karanfil, antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, beta-karoten içerir.
Karanfil yüksek dozlarda “Eugenol” maddesi içerdiği için toksin olabiliyor. Bu sebeple karanfil ve karanfil yağının yüksek dozlarda kullanımı, özellikle çocuklarda karaciğer hasarına yol açabiliyor. Her şeyde olduğu gibi karanfil kullanımında da denge ve doz çok önemli…
Laboratuvar çalışmaları karanfilin koli basili ve diğer sık görülen iki zararlı bakteri çeşidini öldürdüğünü gösteriyor. Antimikrobiyal özelliğiyle ağız sağlığı üzerinde çok etkili; ağız kokularının giderilmesinde de kullanılan karanfilin içeriğindeki “Eugenol” maddesi, hafif ve orta şiddetteki diş ve diş eti ağrılarında lokal ağrı kesici özelliği ile biliniyor.
Bazı çalışmalar karanfil ve içerdiği bileşiklerin oksidatif stresi azaltarak karaciğeri koruduğunu gösteriyor. Ayrıca karanfilin içerdiği bileşikler, insülin üretimini artırarak kan şekerinin düşürülmesinde etkili olurken, kan dolaşımını düzenlemeye de fayda sağlıyor. Antioksidan özelliği sayesinde hücrelerdeki serbest radikal olarak adlandırılan hasar yapıcı moleküllerin gelişimini engelliyor.
Bazı çalışmalar karanfildeki “Eugenol”ün kemik yoğunluğu ve gücünü artırdığını gösteriyor. Ancak üçüncü maddede belirttiğimiz gibi “Eugenol”ün fazlası zarar… Karanfilin bol miktarda içerdiği manganezin de kemik yoğunluğu ve gelişimine etkisi olduğu biliniyor. Ayrıca karanfil yağının midede mukus üretimini artırdığı sonucuna ulaşan araştırmalar bulunuyor. Mide mukusunun görevi ise bariyer oluşturarak mide duvarının asitlerden etkilenmemesini sağlamak…
Karanfili çeşitli şekillerde tüketmek mümkün. Tatlı, komposto, bitki çayları, ev yapımı meyve suları ve reçellerle tüketmeye alışık olduğumuz karanfili dilerseniz bedeninizin güzel kokması, saçlarınızın beslenmesi için de kullanabilirsiniz.
1,829 okunma